Make your own free website on Tripod.com

Click on Bismillah to listen to AL-Fatehah

INI IALAH MASJID YANG DIBINA DARI WANG DERMA  ORANG RAMAI YANG KASIHKAN ISLAM
DAN YANG MENGINGATI MAULANA KHURASAN (SYED HASSAN BIN NURHASSAN AL-GHILZAI)

YANG JELAS MASIH BELUM SIAP IALAH MENARA KUTBAH DAN BEBERAPA PERKARA LAIN YANG MEMERLUKAN RM40,000 (USD14,000)
OLEH YANG DEMIKIAN SESIAPA YANG IKHLAS BOLEHLAH MENDERMA KEARAH KESEMPURNAAN
MASJID INI DENGAN MENGHUBUNGI USTAZ WAN IBRAHIM, IMAM MASJID INI ATAU MENGHANTARKAN CEK ATAS NAMA BENDAHARI MASJID MAULANA AL-KHURASAN, KG SIREH BAWAH LEMBAH, 15050 KOTA BHARU KELANTAN, MALAYSIATUAN/PUAN JUGA BOLEH MENDERMA TERUS KE AKAUN No 0301-0027699-72-9 BANK MUAMALAT KOTA BHARU KELANTAN, MALAYSIA
 
 
 

ALLAHYARHAM DATO' YUSUF ZAKI YAACOB - MURID

"......Allahyarham pernah memberitahu saya, dua orang gurunya yang sangat beliau kagumi, iaitu Allahyarham Tok Khurasan (ulama' dari Pakistan) dan Allahyarham Ustaz Abdul Rabb Tamimi (dari Indonesia) yang pernah menjadi Mudir di Jamek Merbau, kota Baharu.

Katanya, Tok Khurasan telah mengajarnya itu ilmu-ilmu yang tidak diajar oleh ulama'-ulama'tempatan pada waktu itu. Sementara Ustaz Abdul Rabb pula memberi banyak panduan kepada Allahyarham dalam mendalami bahasa Arab.

Oleh kerana Allahyarham telah banyak mempelajari kitab-kitab agama secara mendalam daripada ulama' tempatan dan Tok Khurasan, maka Allayarham tidak belajar di Universiti Al Azhar waktu berada di Mesir. Sebaliknya, Allahyarham belajar di Univerisiti Cairo. "